Sekretariát
Nevím, jaké nepravdy se šíří kolem údajného požadavku na zrušení sekretariát ČKA bez náhrady. Zřejme je požadavek na zrušení nepravdivý a zvažují se jiné alternativy. Popravdě řečeno, nevím jaký přehled o práci sekretariátu má pan viceprezident. Chci věřit, že si zmapuje důkladně, co tam vlastně ti zaměstnanci dělají. Pokud věří, že např. sníží stav o jednu „sílu“ a některé činnosti přesune např. na dobrovolníky, pak se docela těším, kde je najde. A pokud je najde a budou to dělat grátis, tak před ním smeknu.
Likvidaci sekretariátu si popravdě neumím představit. Kromě zajišťování mnoha agend je tady také vedení účetnictví, které není vůbec jednoduché už s ohledem na dotace ze strany státu, které jsou ostře sledované a vedení jejich agendy je oddělené. Samotné zajišťování všech akcí ČKA je také pořádně náročné. Co si už vůbec neumím představit je, jak nějaký účetní mimo Prahu, možná v Brně nebo někde jinde, bude komunikovat s funkcionáři ČSTV a ministerstva a úspěšně lobovat za naše zájmy. Šílená představa. On ten lobing je totiž možná to nejdůležitější, co je nutné dělat, a nějaké zpřetrhání roky budovaných vazeb je doslova sebevražedné.
Pan viceprezident kandidoval na svoji funkci i s vizí, že zapracuje na „penězovodu“ pro kuželkáře, kterou také prezentoval na webu ČKA. Možná by všechny zajímalo, jak si v této věci stojí a pokud již něco „přiteklo“, tak kolik to bylo. Kdyby se něco tak skvělého povedlo mně, tak bych se určitě pochlubil a nestyděl se za to.
Dorost
Vždy, když slyším o tom skvěle jednoduchém nápadu, jak zachránit zdraví našich dětí, totiž o zrušení dlouhodobých soutěží mládeže, zamrazí mě v zádech.
Vůbec mě nepřekvapuje, že tento názor je v našich luzích hojně rozšířen. Brojím proti němu již od 80. let minulého století a myslím, že je z větší části hodně pokrytecký. V řadě případů mi lidé zastávající tento názor v přímém rozhovoru řekli, že oni vlastně až tak proti dlouhodobým soutěžím nejsou, ale nemají nikoho, kdo by byl ochotný se o mládež starat. Musím zdůraznit, že tento názor byl a je stále velice silně zastáván zejména ve spojení s „povinností dorostu“. O tom se zmíním dále. Jinak si neumím představit, jak může likvidace dlouhodobých soutěží mládeže zachránit jejich zdraví.
Nechci tady dělat přednášku. V minulosti bylo slíbeno, že Němci nám poskytnou materiál právě k problematice mládeže. Nakonec z toho sešlo. Kdo není slepý a chce vidět, jak to dělají v Německu, které často vzíváme jako náš vzor, stačí, když navštíví stránky např. bádenského svazu, který co do počtu obyvatel je srovnatelný s naší zemí. Tam hrají své mistrovství už i děti do 10 let, tedy kategorie U 10, byť na celostátní úrovni své mistrovství nemají. V kategorii U 14 a U 18, což jsou naši žáci a dorost, hrají nejen celostátní mistrovství Německa jednotlivců, ale i čtyřčlenných družstev.
Pokud by chtěl někdo porovnávat nás s některou spolkovou zemí srovnatelnou svou rozlohou, doporučuji Bavorsko. Nicméně dojdete k obdobnému poznatku.
Nechápu, jak se takhle mohou Němci chovat a „likvidovat“ zdraví německé kuželkářské mládeže.
Jistě to není o tom, zda zrušit nebo nezrušit dlouhodobé soutěže mládeže, nýbrž o tom, aby ti, kteří se o mládež starají, byli dostatečně poučeni o vlivu jednostranné zátěže na vyvíjející se dětský organizmus a věděli, jak co nejvíce nebezpečí té jednostrannosti eliminovat. A o tom to celé bezesporu je nejen v kuželkách, ale i v ostatních sportovních odvětvích.
Nemohu nezmínit, že pokud jsem někdy měl možnost hovořit se zahraničními kolegy, tak nám náš, dnes již trochu jiný, systém dlouhodobých soutěží záviděli. Zatím čekám, až nám předseda komise mládeže a komise trenorskometodické předloží svůj projekt soutěží pro mládež, jak už v minulosti slíbil v časopisu Kuli.
Povinnost dorostu
Po přečtení odstavce věnovaného panem viceprezidentem povinnosti dozoru mám pocit, že jím navrhovaná možnost vyplatit se z této povinnosti je takovým objevem Ameriky v 21. století. Možná, že tím ale myslel svoji jihomoravskou oblast, kde to zavedli zřejmě až v tomto soutěžním ročníku.
Ten kdo se seznámí s rozpisem ligových soutěží jistě dojde k závěru, že „povinnost dorostu“ není taková, jak se ji snaží prezentovat pan viceprezident. Vždyť už několik sezon lze smluvně zajistit (tedy za úplatu) s jiným oddílem splnění této povinnosti. Navíc např. ve východočeských soutěžích to platí už nejméně tři sezony. A těch variant plnění je víc. Mně osobně je zcela lhostejné, zda peníze dám svazu, a ten je bude nějakým způsobem dále distribuovat, nebo půjdou přímo oddílu, s nímž je sepsána smlouva. Byť si myslím, že druhá varianta je přeci jen průhlednější.
Pokud pan viceprezident považuje „povinnosti dorostu“ za „absolutní nesmysl“, tak musím připomenout trošku historie. V kuželkářském sportu se pohybuji od roku 1969, tedy myslím, že pamatuji docela dost. Zkuste se pamětníků zeptat, jaká v té době byla v oblasti mládeže situace. Zhruba v polovině 80. let některé tehdejší krajské kuželkářské svazy začaly s tou „nesmyslnou povinností“ dorostu. Naprosto jasně se v dalších letech rozlostla mládežnická základna. Nemyslím, že bez té povinnosti by tomu tak bylo. Nám, kteří jsme to takzvaně spískali, většina oddílů nemohla přijít na jméno. Uběhla nějaká doba, odpor polevil a mládež začala vozit i medaile z mistrovství světa. Musím tady jasně říct, že povinnost mládeže pro určitou soutěž dospělých není jen specifikou kuželek, ale mnoha dalších sportovních odvětví. Potvrzují to moje reálné zkušenosti s basketem či pincem, které moje ratolesti provozují též.
Ono to s tou mládeží není jednoduché a vím, že jsou lokatity, kde získat mladého kuželkáře je úkol vskutku nadlidský. Nicméně jsem přesvědčen, že určitá míra tlaku na oddíly ve věci mládeže je prostě nutná. Jde o to, najít tu správnou míru. V současné době je však zcela jistě hodně nízká a v dalším uvolnění žádnou světlou budoucnost pro kuželkářský sport nevidím.
Kombinace 100 hs a 120 hs
K tomu regionálnímu problému. Nevím tedy proč to má být podle pana viceprezidenta nějaký problém. Pokud aktéři soutěže mají chuť takový systém akceptovat, tak proč ne? Já osobně bych to hrát nechtěl, protože obě discipliny jsou naprosto o něčem jiném, ale proti gustu žádný dišputát.
Náhradníci
S návrhem úpravy STP týkající se „čerpání náhradníků“ nemám problém. Navíc si myslím, že je skutečně dost často využíván silnými oddíly. Inu je vidět, že jsme národ, který umí vychytat vše, co mu umožní nějaký prospěch či výhodu oproti ostatním.