Vaňura - stanoviska

Vaňura - stanoviska

Příspěvekod Karel » 17. 4. 2010, 10:59

Přečetl jsem si stanoviska p. Vaňury a myslím si, že by to zasloužilo širší diskuzi.
1. Rušení sekretariátu. K tomu se rovnou nabízí otázka co sekretariát dělá,to jeho práci 10 tisíc kuželkářů nepotřebuje? Proč tedy nebyl zrušen již dříve? Nebo lze práci sekretariátu něčím nahradit? Že by se to zadalo nějaké firmě? A nebude to ještě dražší než sekretariát? V poslední době se stalo módou rušit kde co, hlavně to, co sloužilo více lidem. Každý ať se stará sám! Myslím si, že by se dalo šetřit jinde. Ale to bychom, jako obyčejní kuželkáři, museli znát, co se s našimi penězi děje, na co jsou vynakládány a potom by k tomu mohla být všeobecná diskuze. Nikdo nikoho přece nechce skandalizovat, ale víc hlav víc ví. V minulosti bylo k tomu mnoho připomínek, ale výsledek = 0.
2. Dorost. S tím absolutní souhlas. Jen připomínka, že v každém sportu dochází více či méně k jednostrannému zatížení těla sportovce a proto jsou sportovní centra vybavena kvalitní rehabilitací, což na našich kuželnách není. O té finanční náhradě by však bylo potřeba opět diskutovat. A to jak o výši, tak i o jejím rozdělení a použití. Určitě by nebylo dobré částku jen tak střelit od boku, ale určit ji na základě přibližných nákladů na výchovu mládeže v oddíle v jednom roce. A použití těchto peněz vázat pouze a jen na výchovu mládeže.
3. Kombinace 100 hs a 120 hs. Tuto kombinaci bych osobně docela uvítal. A určitě by ji uvítala i družstva, hrající třeba II. nebo III. ligu, kterým hostování na čtyřdrahách přináší jen zvýšené náklady a další problémy. Přitom všichni víme, že výstavba čtyřdráhy není vůbec levná záležitost a samotní kuželkáři, zejména na menších městech,si ji jen těžko mohou dovolit. Přitom zde hrají i velmi dobří hráči či hráčky (viz na př. Kolín nebo Chýnov), kterým bychom takto umožnili další růst. Dá se však očekávat, že oddíly,které mají čtyřdráhu k dispozici, s tím nebudou souhlasit. Měly by si však uvědomit, že to prospěje především celkovému rozvoji a propagaci kuželek.
4. Náhradníci. Vím také o tom, že se současné ustanovení o startu náhradníků legálně zneužívá a tím se zkreslují výsledky některých soutěží. Navrhovaná úprava by tomuto nešvaru mohla zabránit. Určitě ale budou proti ty oddíly, které současné ustanovení často využívaly.
Karel

Jméno a příjmení: Karel Janovský
Klub:: SK Kuželky Přelouč
Rekord 100 HS: 466
Rekord 120 HS: 587
Rekord 200 HS: 927

Re: Vaňura - stanoviska

Příspěvekod Thomash » 19. 4. 2010, 09:26

muj nazor:
1) Kdo by prevzal veci, ktere mel na starosti sekretariat? Napr vyrobu a evidenci registracek a clenu? Jinak asi to same co uvedl Karel
2) Dorost je dost ozehava otazka. Kdyz jsem zacinal s kuzelkama, byl dorost tusim od 14 do 18 let. Ted jsou pod nim tusim jeste dve kategorie zaku 10-12 a 13-14. Tech 10-12 se mi moc nelibi, nechal bych zaky od 12 do 13 let s malyma koulema a od 14 do 18 dorost.
Ke zruseni povinnosti dorostu. To je dost ozehavy tema, ale souhlasim s moznosti vykoupeni, penize bych rozdelil oddilum, ktere dorost maji, nebo za ne usporadal MČR. Vždyť je to ostuda na M.ČR platit startovné! Hraju za konstruktivu, kdyz na sezonu mame 5 novych dorostencu, z nichz sezonu dokonci 3 tak je to super uspech. Ono je dost tezky ten dorost sehnat, kdyz naproti pres potok jsou kurty na basebal, hned vedle jsou tenisovy kurty a z obou stran fotbalovy hriste. Proc by sly deti hrat kuzelky, kdyz muzou jit hrat fotbal za Spartu nebo za Slavii? Zkouseli jsme turnaje skol, nabory po skolach i hodiny telocviku na nasi kuzelne, deti se chytilo v radu jednotek. Bohuzel je to tak, ze v tomto smeru nemaji vsechny kluby stejne moznosti, mensi kluby z malych mest kde se krom kuzelek hraje jenom fotbal, nebo ani to ne maji situaci jednodussi :( Mistrovstvi Prahy se zucastnilo 16 deti ve vsech kategoriich, tedy zaci, zakyne, dorostenci, dorostenky.
3) Jsem proti teto kombinaci. Rozdil mezi 100 HS a 120 HS je propastny, spoustu hracu si to vubec neuvedomuje. Ale umoznil bych hrat 120 HS na dvoudraze... A ted bude spousta lidi nadavat, ze se zapas prodlouzi o hodinu... Dobra, tak zustanou stovky... A lidi budou nadavat "no jo, ale ja ted prijedu na ctyrdrahu a oni maji nadrceny svoje dve drahy a ja vim kulovy jak to mam hrat..." :)
4) S timto opatrenim nahradniku souhlasim. A snad by melo byt zruseno i sepsani dvou hracu z vyssi souteze do nizsi, coz jsem povazoval jako zlegalizovane naruseni regulernosti souteze.
Thomash

Jméno a příjmení: Tomáš Pavlata
Klub:: Sokol Tehovec
Rekord 100 HS: 485
Rekord 120 HS: 600
Rekord 200 HS: 1013

Příspěvekod jijo » 19. 4. 2010, 16:09

Sekretariát
Nevím, jaké nepravdy se šíří kolem údajného požadavku na zrušení sekretariát ČKA bez náhrady. Zřejme je požadavek na zrušení nepravdivý a zvažují se jiné alternativy. Popravdě řečeno, nevím jaký přehled o práci sekretariátu má pan viceprezident. Chci věřit, že si zmapuje důkladně, co tam vlastně ti zaměstnanci dělají. Pokud věří, že např. sníží stav o jednu „sílu“ a některé činnosti přesune např. na dobrovolníky, pak se docela těším, kde je najde. A pokud je najde a budou to dělat grátis, tak před ním smeknu. :D
Likvidaci sekretariátu si popravdě neumím představit. Kromě zajišťování mnoha agend je tady také vedení účetnictví, které není vůbec jednoduché už s ohledem na dotace ze strany státu, které jsou ostře sledované a vedení jejich agendy je oddělené. Samotné zajišťování všech akcí ČKA je také pořádně náročné. Co si už vůbec neumím představit je, jak nějaký účetní mimo Prahu, možná v Brně nebo někde jinde, bude komunikovat s funkcionáři ČSTV a ministerstva a úspěšně lobovat za naše zájmy. Šílená představa. On ten lobing je totiž možná to nejdůležitější, co je nutné dělat, a nějaké zpřetrhání roky budovaných vazeb je doslova sebevražedné. :?:
Pan viceprezident kandidoval na svoji funkci i s vizí, že zapracuje na „penězovodu“ pro kuželkáře, kterou také prezentoval na webu ČKA. Možná by všechny zajímalo, jak si v této věci stojí a pokud již něco „přiteklo“, tak kolik to bylo. Kdyby se něco tak skvělého povedlo mně, tak bych se určitě pochlubil a nestyděl se za to. :)

Dorost
Vždy, když slyším o tom skvěle jednoduchém nápadu, jak zachránit zdraví našich dětí, totiž o zrušení dlouhodobých soutěží mládeže, zamrazí mě v zádech. :o
Vůbec mě nepřekvapuje, že tento názor je v našich luzích hojně rozšířen. Brojím proti němu již od 80. let minulého století a myslím, že je z větší části hodně pokrytecký. V řadě případů mi lidé zastávající tento názor v přímém rozhovoru řekli, že oni vlastně až tak proti dlouhodobým soutěžím nejsou, ale nemají nikoho, kdo by byl ochotný se o mládež starat. Musím zdůraznit, že tento názor byl a je stále velice silně zastáván zejména ve spojení s „povinností dorostu“. O tom se zmíním dále. Jinak si neumím představit, jak může likvidace dlouhodobých soutěží mládeže zachránit jejich zdraví. :?:
Nechci tady dělat přednášku. V minulosti bylo slíbeno, že Němci nám poskytnou materiál právě k problematice mládeže. Nakonec z toho sešlo. Kdo není slepý a chce vidět, jak to dělají v Německu, které často vzíváme jako náš vzor, stačí, když navštíví stránky např. bádenského svazu, který co do počtu obyvatel je srovnatelný s naší zemí. Tam hrají své mistrovství už i děti do 10 let, tedy kategorie U 10, byť na celostátní úrovni své mistrovství nemají. V kategorii U 14 a U 18, což jsou naši žáci a dorost, hrají nejen celostátní mistrovství Německa jednotlivců, ale i čtyřčlenných družstev.
Pokud by chtěl někdo porovnávat nás s některou spolkovou zemí srovnatelnou svou rozlohou, doporučuji Bavorsko. Nicméně dojdete k obdobnému poznatku. :!:
Nechápu, jak se takhle mohou Němci chovat a „likvidovat“ zdraví německé kuželkářské mládeže. :lol:
Jistě to není o tom, zda zrušit nebo nezrušit dlouhodobé soutěže mládeže, nýbrž o tom, aby ti, kteří se o mládež starají, byli dostatečně poučeni o vlivu jednostranné zátěže na vyvíjející se dětský organizmus a věděli, jak co nejvíce nebezpečí té jednostrannosti eliminovat. A o tom to celé bezesporu je nejen v kuželkách, ale i v ostatních sportovních odvětvích. :!:
Nemohu nezmínit, že pokud jsem někdy měl možnost hovořit se zahraničními kolegy, tak nám náš, dnes již trochu jiný, systém dlouhodobých soutěží záviděli. Zatím čekám, až nám předseda komise mládeže a komise trenorskometodické předloží svůj projekt soutěží pro mládež, jak už v minulosti slíbil v časopisu Kuli. :?:

Povinnost dorostu
Po přečtení odstavce věnovaného panem viceprezidentem povinnosti dozoru mám pocit, že jím navrhovaná možnost vyplatit se z této povinnosti je takovým objevem Ameriky v 21. století. Možná, že tím ale myslel svoji jihomoravskou oblast, kde to zavedli zřejmě až v tomto soutěžním ročníku.
Ten kdo se seznámí s rozpisem ligových soutěží jistě dojde k závěru, že „povinnost dorostu“ není taková, jak se ji snaží prezentovat pan viceprezident. Vždyť už několik sezon lze smluvně zajistit (tedy za úplatu) s jiným oddílem splnění této povinnosti. Navíc např. ve východočeských soutěžích to platí už nejméně tři sezony. A těch variant plnění je víc. Mně osobně je zcela lhostejné, zda peníze dám svazu, a ten je bude nějakým způsobem dále distribuovat, nebo půjdou přímo oddílu, s nímž je sepsána smlouva. Byť si myslím, že druhá varianta je přeci jen průhlednější. :)
Pokud pan viceprezident považuje „povinnosti dorostu“ za „absolutní nesmysl“, tak musím připomenout trošku historie. V kuželkářském sportu se pohybuji od roku 1969, tedy myslím, že pamatuji docela dost. Zkuste se pamětníků zeptat, jaká v té době byla v oblasti mládeže situace. Zhruba v polovině 80. let některé tehdejší krajské kuželkářské svazy začaly s tou „nesmyslnou povinností“ dorostu. Naprosto jasně se v dalších letech rozlostla mládežnická základna. Nemyslím, že bez té povinnosti by tomu tak bylo. Nám, kteří jsme to takzvaně spískali, většina oddílů nemohla přijít na jméno. Uběhla nějaká doba, odpor polevil a mládež začala vozit i medaile z mistrovství světa. Musím tady jasně říct, že povinnost mládeže pro určitou soutěž dospělých není jen specifikou kuželek, ale mnoha dalších sportovních odvětví. Potvrzují to moje reálné zkušenosti s basketem či pincem, které moje ratolesti provozují též. :!:
Ono to s tou mládeží není jednoduché a vím, že jsou lokatity, kde získat mladého kuželkáře je úkol vskutku nadlidský. Nicméně jsem přesvědčen, že určitá míra tlaku na oddíly ve věci mládeže je prostě nutná. Jde o to, najít tu správnou míru. V současné době je však zcela jistě hodně nízká a v dalším uvolnění žádnou světlou budoucnost pro kuželkářský sport nevidím. :!:

Kombinace 100 hs a 120 hs
K tomu regionálnímu problému. Nevím tedy proč to má být podle pana viceprezidenta nějaký problém. Pokud aktéři soutěže mají chuť takový systém akceptovat, tak proč ne? Já osobně bych to hrát nechtěl, protože obě discipliny jsou naprosto o něčem jiném, ale proti gustu žádný dišputát. :lol:

Náhradníci
S návrhem úpravy STP týkající se „čerpání náhradníků“ nemám problém. Navíc si myslím, že je skutečně dost často využíván silnými oddíly. Inu je vidět, že jsme národ, který umí vychytat vše, co mu umožní nějaký prospěch či výhodu oproti ostatním. :D
jijo

Jméno a příjmení: Jiří John

Příspěvekod Vaňura » 19. 4. 2010, 18:11

Jirko.
Sekretariát.
Teď jsi právě sám předvedl, to co jsou ty nepravdy.
Tuto diskuzi jsem otevřel proto, abychom byli připraveni na alternativu, že dojdou peníze a na výplaty zaměstnanců sekretariátu nebude. Potom budeme sedět, hledět na sebe a vykládat si o tom, že jsme to měli tušit a nachystat se. Není lepší být na tuto alternativu připraveni a nestrkat hlavu do písku? Chtěl bych také být odborovým předákem a rozdávat zájezdy a zaměstnanecké výhody. Já jsem byl ale jmenován ekonomem, tedy osobou velmi nepopulární.

Ano peníze jsem ochoten shánět, ale pouze do stabilizovaného systému, nikoliv do černé díry. Proto se snažím tento systém nejprve stabilizovat a zefektivnit.

Dorost a povinnost dorostu.
Škoda, že jsi nepřenesl naši smířlivou diskuzi v soukromých E-mailech i do tohoto příspěvku. Nicméně, tady se zásadně neshodneme.

Zbytek, bez komentáře.
Vaňura

Jméno a příjmení: Petr Vaňura

Příspěvekod jijo » 19. 4. 2010, 20:13

Vážený pane viceprezidente,
nejsem si vědom ničeho, co by se příčilo nebo bylo v rozporu s naší vzájemnou komunikaci prostřednictvím mailu. Domnívám se, že stejné právo jako Vy, abych se k problematice vyjádřil a vyslovil svůj osobní názor, který možná bude přijatelný jenom pro kuželkářskou menšinu, mám i já.
Pokud vaše iniciativa ve směru k sekretariátu je motivována tím, že se chcete připravit na případný kolaps systému financování činnosti našeho svazu, pak Vás zcela chápu a nic proti tomu nemám, a ani jsem nic podobného netvrdil. Já jsem předeslal, že nevím jaké nepravdy se Vás osobně dotkly, neboť jste je ani nijak nespecifikoval ve svém příspěvku. Proto jsem si dovolil vyslovit můj názor na existenci či neexistenci sekretariátu a případné dopady, které by to mohlo mít. A to snad mohu. Nebo ne?
Ani já nechci být odborovým předákem zaměstnanců sekretariátu. Možná vnímám sekretariát z mnoha stránek tak, jak jsem já osobně mohl jeho práci poznat za cca 12 let, kdy jsem s ním byl v kontaktu. Že by provozní slepota? To, co jsem v tomto smyslu uvedl, je prostě realita a ta nebezpečí vyplývající z jeho neexistence tak prostě vnímám. Možná se mýlím a byl bych rád, kdyby tomu tak bylo.
Pokud pane viceprezidente považujete ČKA za nestabilizovaný systém a "černou díru", tak bych rád věděl v čem. Zcela konkrétně, abychom se vyvarovali případných nedorozumění v další diskuzi.
Nevím, proč mi vyčítáte, že je škoda, v návaznosti na povinnosti dorostu, že jsem nezmínil naši smířlivou diskuzi v rámci mailové výměny názorů. Já však musím zdůraznit, že to co jsem uvedl v naší mailové korespondenci, není vůbec odlišné od toho, co jsem uvedl v mé reakci na Vaše názory. Já tam byl jenom trošku konkrétnější v tom, což jsem nepopřel ani v mém předešlém příspěvku, že i já považuji kuželky za sport, který je jednostranný a zcela jistě bych jej nedoporučil jako hlavní náplň činnosti pro mladý vyvíjející se organizmus. Doufám, že ten, který si můj předchozí příspěvek přečetl pozorně, si to také uvědomil. Já pouze zdůraznil, že zrušení dlouhodobých soutěží nepovažuji za lék, který jako mávnutím kouzelného proutku ochrání zdraví mladých adeptů našeho kuželkářského sportu. Já osobně tento názor považuji za pokrytecký, neboť řada těch, s kterými jsem vedl osobně diskuzi přiznalo, že větším problémem je sehnat lidi - kvalifikované, kteří se mládeži v oddíle budou věnovat. Z toho také vyplývá averze k dlouhodobým soutěžím mládeže, protože si to spojují právě s povinností dorostu a problémy s tím spojenými. A na tomto názoru nemám skutečně co měnit.
Co mě mrzí je, že se k tomuto problému zatím nevyjádřil žádný člen komise státní reprezentace, trenéry mládeže nevyjímaje, člen VV ČKA, ani pan prezident Jančálek. Zřejmě nejsou na příjmu a není to téma, které je populární a stojí za to o něm diskutovat. Já si myslím naprostý opak. Nakonec i náš prezident předpokládá ve své zprávě o činnosti ČKA, že v diskuzi okolo mládežnických soutěží ještě není všem dnům konec. Tak zatím jen tolik na objasnění.
Zdravím.
jijo

Jméno a příjmení: Jiří John

Příspěvekod Thomash » 20. 4. 2010, 09:39

koukám, jak se to rozrostlo :o)

Ve svém příspěvku jsem zapomněl uvést, že soutěže mládeže bych rozhodně zachoval, ale vrátil bych se k turnajovému systému, který byl někdy v roce 1995-96, když jsem to sám hrál.
Thomash

Jméno a příjmení: Tomáš Pavlata
Klub:: Sokol Tehovec
Rekord 100 HS: 485
Rekord 120 HS: 600
Rekord 200 HS: 1013

Příspěvekod Jiří Jančálek » 20. 4. 2010, 14:05

Když už jsem byl Jirkou nepřímo vyzván, udělám výjimku a napíši pár vět.

V žádném případě si však touto cestou nebudu vyměňovat názory s Petrem Vaňurou – praxi, kdy členové VV ČKA budou mezi sebou diskutovat prostřednictvím internetu, nehodlám zavádět. Jirka však dnes stojí mimo VV, takže zde je situace trochu jiná. I když s Jirkou máme na některé věci trochu jiný názor, vždy jsem respektoval jeho odbornou zdatnost. Což prokázal i ve svých příspěvcích v této diskuzi.

K problematice sekretariátu. – Jirka to vystihl velmi dobře. Všichni však víme, že ekonomická situace v ČSTV není růžová. A od toho se odvíjí i naše ekonomika. Povinností VV je, být připraven na všechny případy, které mohou nastat. A za této situace je určitě správné, když si VV udělá audit činností sekretariátu a uvažuje nad možnostmi, jak jeho činnost případně nahradit za situace, kdy peníze prostě nebudou.

Z mého pohledu se jedná o velice odborný problém. Jak v této diskuzi již zaznělo, řadoví členové naší asociace neznají v detailech činnost sekretariátu ČKA. Více vědí ti, kteří s ním přichází do styku: vedoucí krajští funkcionáři, zástupci předních ligových družstev, organizační pracovníci kuželkářských oddílů a klubů, reprezentanti a pochopitelně členové VV ČKA a jeho komisí. A právě VV má v kontextu Statutu ČKA zodpovědnost za sekretariát a (na to nezapomínejme) celou asociaci. Mohu všem slíbit, že se budeme snažit, aby naše kroky byly zodpovědné a uvážené.

K problematice mládeže a podmínky dorostu. – Velice mne mrzí, že nám Němci nakonec neposkytli svoji studii věnovanou této problematice. Sice mi to nejprve jejich prezident přislíbil, já za nás vyjádřil ochotu finančního vyrovnání, ale ve finále z toho sešlo. Všichni se však shodneme, že kuželky jsou sportem s jednostrannou fyzickou zátěží, všichni také vnímáme zvýšené riziko u mladších sportovců. Jejich nesprávné vedení, které by nerespektovalo odlišný vývoj jedinců této kategorie, může mít nepříjemné následky. Pokud nám však Němci nepomohli, musíme si pomoci sami. Jak Jirka správně připomíná, na tahu je nyní VV a jeho TMK a KM. Problematiku podmínky dorostu a způsobu jejího plnění popsal Jirka způsobem, se kterým se mohu ztotožnit.

K problematice 100 hs a 120 hs. – Tato iniciativa má již zhruba rok života za sebou. Pamatuji si na internetovou diskuzi, která se vedla při jejím zrodu. S vědomím, že se mohu mýlit, to považuji za kočkopsa. Pokud to však chce někdo hrát, proč mu v tom bránit? Pokračovat však v diskuzi na toto téma bez vyjádření těch, kteří to rok hráli, považuji za zbytečné.

K problematice náhradníků. – Návrh považuji za zajímavý. Předložen byl na posledním zasedání VV ČKA. Hanuš, jako předseda STK, přislíbil se jím zabývat. I když mám k tomuto návrhu svůj názor, nechci STK ovlivňovat a počkám si nejprve na její vyjádření.
Jiří Jančálek

Jméno a příjmení: Jiří Jančálek

Příspěvekod Petr Dobeš » 21. 4. 2010, 11:15

Po dlouhé době jsem se dostal na kuželkářské stránky a zjistil jsem, že se toho moc nezměnilo. V diskuzích se stále objevují slova "absolutní blbost, likvidace" a osobní osočování. A zde si osobně myslím, že žádná kloudná cesta nevede. U každého problému je vždy více řešení a je právě na diskuzi a studiích, vybrat tu nejlepší a zárověň si uvědomit, že nic není "absolutně" správné. Maximálně se to může v danou chvíli zdát. Každý máme nějakou tu svou zkušenost a názor na věc. Petr Vaňura zde otevřel čtyři problémy a nastínil zde svůj názor. Jak sám dopředu uvedl, hned to za něj schytal. To byl také v minulosti důvod proč jsem se ač člen VV ČKA moc nezapojoval do těchto diskuzí na webu. Neviděl jsem v nich žádnou cestu kupředu. Musím však přiznat, že některé názory mne občas zaujali a já je poté využil při své činnosti ve VV. Naprosto souhlasím s Jirkou Jančálkem, že se nepouští do diskuzi na veřejném fóru s dalším členem VV, to nikdy nikam nevedlo. Problém případného rušení sekretariátu není vůbec jednoduchý. Za 8 let ve VV jsem měl možnost se s jeho činností podrobně seznámit a dost dobře si nedovedu představit, jak jeho práci nahradit dobrovolnými neplacenými pracovníky. Je však více než jasné, že VV na tuto alternativu musí být při dnešní finanční situaci připraven. Vůbec jim tuto práci nezávidím, jelikož si nedovedu představit, jak členská základna bude reagovat na případné zavedení příspěvků na činnost sekretariátu nebo na výzvu kdo je ochoten tuto nelehkou a odbornou činnost dělat za děkuji z osobního volna.
Věc dorostu se zde stále propírá stále dokola. Každy si zde prosazuje svůj názor více či méně opodstatněný, ale k řešení to nevede. Nevím jak byl myšlen návrh zrušit dlouhodobé soutěže mládeže, ale osobně to beru jako další extrémní řešení, které se neopírá o žádný potvrzený závěr. Když jsem ještě za mého působení ve VV prosazoval zřízení pracovní skupiny, která tento problém bude řešit, čekal jsem nějaký solidní odůvodněný závěr. Tohoto jsem se však nedočkal, jelikož komise mládeže tuto věc pod údajným časovým tlakem nedotáhla do úspěšného konce, čemuž nasvědčuje zde stále stejná diskuze. Jelikož žádné zaručené řešení nemám, dovolil bych si navrhnout VV, aby se vrátil asi o dva roky nazpět a opět vytvořil pracovní skupinu, která zváží všechna navrhovaná řešení a návrhy, pokusí se zhodnotit co současný systém soutěží mladeže přinesl dobrého a co špatného. Např. stále slyším jak nám cizina naše soutěže dorostu závidí, ale aníž by náš systém převzala, tak nás výkonnostně v dorostu dohonila, či dokonce předhonila, ale co je ještě závažnější, tak nám v kategorii dospělých začíná pomalu, ale jistě ujíždět vlak. MS dorostu se hraje klasicky bez bodů, ale naši dorostenci mají soutěže založené na bodovém systému. Je to dobře? Na jednu stranu stále hledáme nějakou studii o škodlivosti našeho sportu pro naše děti v Německu. Máme mezi sebou dle mého názoru dost vzdělaných mladých lidí, kteří by jistě byli schopni takovou studii zpracovat a porovnat zdravotní potíže kuželkářů s ostaní populací. Všem je nám jasné, že kuželky jsou jednostranný sport a tudíž ke správnému růstu našich dětí určitě nepřispěje, ale je otázkou do jakého věku, když většina dnes fyzicky dokončuje růst mezi 15 až 16 rokem života. Na druho starnu je lepší sedět u počítače nabo hrát kuželky, kde nás většinou trenéři nutí dělat další doplňkové sporty? Nikdy jsem nepodporoval povinný dorost, ale i zde je plno neodpovězených otázek. Kolik z těch povinně naverbovaných dětí zůstalo. O přínosu ke zvyšování kvality naší reprezentace pochybuji. Zejména v krajských soutěžích hrají dorostenci soutěže již po měsíci tréninku, aby oddíly splnily svou povinnost. Jaký je v tomto přínos? Vyšší členská základna nám zatím přínáší do svazové pokladny vyšší příjem ze státního rozpočtu, není lepší ještě více podporovat PMN, kde děti nehrají pod tlakem, že jim to ještě nejde a kamarádům v družstvu to kazí? Vždyť dnes už není vyjímka, kdy dorostenci nastupují se zdravotními potíži, protože prostě musí to utkání odehrát, aby oddíl splnil svou povinnost!!! Osobně jsem se klonil vždy ke starému způsobu soutěží, který nakonec hrají i v cizině. Základní soutěže v krajích a jednorázové MČR. Reprezentace bývala, zejména v družstvech úspěšnější a prosazovali se i jednotlivci. Je zde nějaká souvislost? V současné době se radujeme z medajlí dorostenců a popř. juniorů, ale kolik se jich prosadilo v kategorii dospělých? A zeptal se někdo těch nejlepších zda na kuželnu přišli po náboru pro splnění povinnosti, nebo se jedná o rodinný kuželkářský klan či kamaráda. Když se podíváte na naší současnou špičku, tak odpověď je skoro jasná.
Prosím neberte můj příspěvek jako nějaké poučování či rozumování, ale jako podnět k zamyšlení a k hlubší analýze, jak hledat tu správnou cestu. Nemyslím, že je to tak složité. Odborníků, kteří mají tu svou cestičku jasně nalajnovanou je dost, je pouze potřeba najít způsob, jak z těch jejich cestiček udělat dálnici, která nás povede společně kupředu. To, že něco zrušíme nebo předěláme, přeci neznamená, že to Ti co to vymysleli a provedli neodvedli ve své době dobrou práci. Přeji všem krásný den a mnoho úspěchů a spokojenosti v dnešní nelehké době.
Petr Dobeš

Jméno a příjmení: Petr Dobeš

Zpět na Volná diskuse